In 1999 zijn we voor het tekenwerk overgestapt van het tekenbord naar het tekenen met een 3D tekenprogramma (CAD). Hetzelfde jaar hebben we de nieuwe computergestuurde (CNC) freesmachine in gebruik genomen, samen met de software (CAM) die de digitale tekeningen omzet in digitale instructies om de machine aan te sturen. Een nog veel grotere vooruitgang!
De nieuwe CNC freesmachine van Flevobike foto uit 2000 |
De producten die we met de CAD/CAM software en de CNC machine nu kunnen maken, lijkt op toveren. Een blokje aluminium dat door de machine in een korte tijd wordt omgetoverd tot een functioneel en uiterst precies werkstuk. Dat blijft steeds weer boeiend.
Bij Flevobike hebben we regelmatig excursie groepen, van jong tot oud, die allemaal even enthousiast zijn als ze zien wat met zo'n computer gestuurde machine allemaal gemaakt kan worden.
Onderdeel van het klapschaats snelwisselsysteem gemaakt voor de marathonschaatser Jan Maarten Heideman |
Ik beweer dat iedereen die een computer heeft en het leuk vindt om hier zoveel mogelijk mee te doen, in staat is om een computer gestuurde machine iets voor jezelf te laten maken. Het vergt wat leertijd, maar het is uiteindelijk niet veel moeilijker dan het uitprinten van een door jezelf gemaakt document met een gewone kleuren printer.
Veel van de onderdelen van deze velomobiel zijn gemaakt met de CNC machine bij Flevobike |
Het FabLab Flevoland is bezig met het uitwerken van een systeem waarbij leerlingen gebruik kunnen maken van 3D printers, om de door hun zelf bedachte en getekende producten te laten printen in 3D.
Bij het tekenen wordt gebruik gemaakt van gratis 3D software zoals bijvoorbeeld Sketchup van Google.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten