Pagina's

zaterdag 21 april 2012

Ontmoetingsavond Ultimaker bouwers bij Proto Space Utrecht

Zo'n hoge opkomst van zelfbouwers, van de Ultimaker (3D printer), had ik niet verwacht in het FabLab (Proto Space) in Utrecht.
Iedereen is daar welkom, ook bezoekers die nog geen Ultimaker hebben, maar zich willen oriƫnteren.

Direct na aankomst bij Proto Space hebben Arjan en Thibaut een plekje gezocht voor onze Ultimaker en laptop. Al snel worden wetenswaardigheden met de naaste buren uitgewisseld en wordt onze printer en de software geoptimaliseerd. Na een korte tijd is onze printer aan het werk.
Hier links op de foto onze allereerste productjes, die we de dag voor de ontmoetingsavond geprint hebben.
Geweldig dat we de andere dag reeds naar Utrecht konden om de mogelijkheden die de Ultimaker in zich heeft, snel te leren gebruiken.

Onze Ultimaker heeft die avond bij Proto Space een verbeterde ventilator behuizing geprint die de andere dag direct is gemonteerd. De koellucht blaast nu directer op het materiaal, dat zo snel mogelijk moet stollen en afkoelen.

De volgende ontmoetingsavond gaan we zeker weer. Het is erg leerzaam om te zien en te horen wat anderen allemaal maken. De openheid en de creativiteit werkt stimulerend.
Hier een geprinte krukas met vier cilinders, gemonteerd op een Lego grondplaat. Rondom de cilinders is koperdraad gewikkeld.  De wikkelingen worden door de gemonteerde elektronica in de juiste volgorde bekrachtigd. Zodat je hier kunt spreken van een vier cilinder inductie motor.

De toegepaste lagers zijn geprinte naaldlagers. Alles loopt heel licht zonder bijkomende geluiden. Het toerental van de motor kan traploos geregeld worden en heeft geen problemen met hoge toerentallen.

Dit is een voorbeeld van een technisch werkstuk, maar er werden ook creatieve kunstobjecten geprint.

Hieronder een voorbeeld van een gescand hoofd dat op kleinere schaal is geprint.


2 opmerkingen:

  1. Ik kan niet wachten om mijn eerste 3D model te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maandagmorgen gelijk maar beginnen. Thibaut zal er zijn om op te starten. Misschien komt Gerard ook.

    BeantwoordenVerwijderen