Pagina's

zaterdag 7 april 2012

Openbare digitale werkplaatsen integreren met openbare bibliotheken

‘Een idee wordt in gang gezet als het met anderen wordt gedeeld. Het samenvoegen, uitwisselen en ontwikkelen van ideeën bepaalt in hoeverre we innovatief en creatief kunnen zijn … Ideeën groeien doordat ze worden uitgesproken, getest, verfijnd, geleend, gewijzigd, aangepast en uitgebreid.’


Mijn idee is FabLabs, "openbare digitale werkplaatsen" te integreren in de openbare bibliotheken. Bibliotheken liggen centraal in het centrum, goed door iedereen te bereiken. Alle denkbare voorzieningen en infrastructuren zijn aanwezig. Bibliotheken worden bezocht door mensen van alle niveaus en leeftijden. Er vinden tentoonstellingen plaats, er worden demonstraties gegeven, cursussen gegeven en zelfs de Nationale Tuinontwerp dag vindt in de bibliotheek plaats. 
In elke bibliotheek staat een 2D laser printer. Om de mogelijkheden en service van bibliotheken uit te breiden zou er een 3D laser printer, een laser snijder, een folie snijder en een 3D router bijgeplaatst moeten worden. Op dat moment is de outillage voor een FabLab compleet.  


Dan gaan samenwerken met het HBO onderwijs, voor stage studenten. Enkele gepensioneerde leerkrachten en of andere belangstellenden zien te vinden, die een aantal uren per week willen besteden aan het wegwijs maken en georganiseerd houden van het FabLab. Op deze manier ontstaat een win-win situatie en een unieke mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met de digitale werkplaatsen..


Dit is mijn eerste aanzet om mijn idee te delen. Ik nodig u uit om mee te denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten