Pagina's

vrijdag 24 mei 2013

Baby krijgt 3D-geprinte spalk voor luchtwegen

Negatief nieuws blijft meestal hangen. Dit is nu eenmaal de realiteit en jammer genoeg is men meer bekend geworden met wat 3D printen inhoud en de mogelijkheden door het nieuws van het printen van een pistool.

Maar eigenlijk zou het volgende item meer moeten blijven hangen. Het is toch een wonder dat deze techniek zo iets kan maken en een leven redden ipv van nemen.

bron: nu.nl


Een baby van inmiddels 20 maanden heeft een 3D-geprinte spalk gekregen die de wand van zijn luchtwegen ondersteunt waardoor de jongen weer zelfstandig kan ademen.

Kaiba Gionfriddo lijdt aan een zeldzame aandoening waardoor de wand van zijn luchtwegen niet stevig genoeg is. Daardoor kan bij het uitademen de luchtpijp dichtklappen en valt zijn ademhaling stil.
Onderzoekers hebben met behulp van CT-scans en een 3D-printer een speciale spalkontwikkeld. De spalk is gemaakt van biologisch afbreekbaar polyester.
Na ongeveer twee tot drie jaar zal de spalk volledig afgebroken zijn en heeft het lichaam de ondersteuning zelf overgenomen. De luchtwegen groeien namelijk om de spalk heen en kunnen zich zo verder ontwikkelen. Al drie weken na de operatie kon de jongen van de beademing worden gehaald.
Eerder slaagden onderzoekers er al in op basis van kalfscellen een 3D-geprint oor te ontwikkelen. Ook werd bij een Amerikaanse man 75 procent van zijn schedel vervangen voor een op maat gemaakt implantaat dat uit een 3D-printer kwam.
Door: NU.nl/Colin van Hoek

en via CNN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten