Pagina's

zaterdag 26 oktober 2013

Nieuwe Fablab stagiaire Anne Laoût


Hoi! Ik ben Anne, 4ejaars student aan de opleiding Docent Beeldende Vorming in Amsterdam. Rond begin Oktober ben ik mijn afstudeerstage begonnen bij Fablab Dronten. Ik ben daar te vinden op dinsdag, woensdag en donderdag tot halverwege Januari.

In mijn opleiding wordt er op twee richtingen gefocust: educatie van kunst en cultuur, en het eigen beeldend werk. Sinds halverwege vorig studiejaar ben ik me in mijn beeldend werk bezig gaan houden met nieuwe technieken. Mijn werk kan je zien op annelaout.tumblr.com. Hieronder een voorbeeld van mijn beeldend werk:


(In het draagbare object is een sensor geprogrammeerd aan het open-source electronic prototyping platform Arduino, die een LED-strip activeerd wanneer hij beweging detecteert)

Bij het Fablab ga ik meer kennis opdoen omtrent deze technieken zodat ik deze kan toepassen in mijn eigen beeldend werk. Verder ga ik me in mijn stage voornamelijk bezig houden met educatie; het opzetten, uitwerken en geven/begeleiden van workshops. Ook hoop ik voor Fablab Dronten mogelijke samenwerkingen op te zetten tussen andere Fablabs, en hiermee tegelijkertijd ook het Fablab Dronten wat meer in de publiciteit te zetten. Ik heb al leuke contacten met Stadslab Rotterdam en Fablab de Waag, waar vast nog het een en ander uit voort kan komen.

Tot nu toe heb ik tijdens mijn stage vooral veel gebrainstormd samen met Jolanda over mogelijke workshops, en leren omgaan met 3D programma’s als Sketchup. Volgende week wat printen – excited! Hieronder een aantal beginfase probeerseltjes om de basis van 3D-ontwerpprogramma's als Sketchup te leren kennen.

Afgelopen dinsdag ben ik met Jolanda en Gert Jan naar de beurs in De Meerpaal geweest. Nadat Jolanda en ik ons naar binnen gesneaked hadden bij een of andere bijeenkomst over het belang van (goede) educatie over techniek in het onderwijs, hebben wij in de daaropvolgende discussies mooie bijdrages kunnen leveren en daardoor tegelijk even mooi reclame gemaakt voor Fablab Dronten.

Woensdag heb ik mijn eerste workshop gehad; in de bibliotheek in Biddinhuizen gaven Jolanda en ik van 2 tot 5 een workshop voor kinderen van zo’n 10 a 12 jaar oud, waarin we robot kaartjes gingen maken met LEDjes en geleidende verf. Een druk en vooral gezellig middagje! Het doel van de workshops is niet alleen kinderen op een leuke en creatieve manier in contact laten komen met techniek, maar ze ook daadwerkelijk iets bij brengen zodat ze (beter) snappen hoe dingen in elkaar zitten. 

Een goede kick off van een toffe stage!


1 opmerking:

  1. Leuk! Vooral de combinatie van een kleurplaat met elektronica is echt goed bedacht.

    Vorige maand heb ik bij mijn vriendin in de klas voor groep 7 en 8 ook een "robot en 3D print workshop" gegeven. Wat een enthousiasme en nieuwsgierigheid komt er dan bij kinderen los.

    http://www.cmhofstede.nl/hobby-vrije-tijd/overig/spiderbot-3d-printer-gaat-naar-de-basisschool-met-upgrades/

    BeantwoordenVerwijderen